Wpisy z tagiem: ciasto

poniedziałek, 27 kwietnia 2009
Zebra

Pyszne ciasto, które łatwo można samemu zrobić, a poza tym jakie efektowne! Przepis pochodzi od mojej ukochanej, nieżyjącej już Cioci, która na początku mojego małżeństwa przesyłała mi swoje wypróbowane przepisy. Kartka ma już prawie 22 lata i mimo licznych słodkich plam nadal z niej korzystam, bo nie do końca ufam swojej pamięci.

Potrzeba:

5 jaj,

półtorej  szklanki cukru,

2 i pół szklanki mąki,

pół szklanki oleju sojowego lub słonecznikowego,

3/4 szklanki Fanty lub wody gazowanej albo innego napoju gazowanego (cola chyba nie - nie próbowałam)

2 łyżeczki proszku do pieczenia

cukier waniliowy

3 łyżeczki kakao

Całe jajka zmiksować z cukrem i cukrem waniliowym, dodać olej, Fantę oraz dwie szklanki mąki zmieszanej z proszkiem do pieczenia. Podzielić ciasto na połowę do dwóch misek. Do jednej wsypać kakao, do drugiej 2 kopiaste łyżki mąki. Dobrze wymieszać. Okrągłą formę bez kominka (tortownicę lub prodiż) posmarować margaryną. A teraz z każdej miski na zmianę nabierać ciasto łyżką wazową (małą) czy kompotową - z każdej inną i lać na środek formy. Aż do wyczerpania ciasta. Piec w piekarniku nagrzanym do 180oC ok. 40 minut  na brązowy kolor (sprawdzić patyczkiem).

Ostudzone ciasto można polukrować, ale ja tego nie robię, bo 1) jestem leniwa, 2) jest i tak słodkie.

środa, 22 kwietnia 2009
Migdałowe pocieszanki

Moje dziecko wróciło dziś z egzaminu gimnazjalnego trochę smutne. Maxa nie będzie, ale poszło bardzo dobrze (tak myślę). Żeby ją nieco rozchmurzyć, zrobiłam szybciutko migdałowe makaroniki. Przepis jest Nigelli Lawson, którą uwielbiam (jak gotuje, nie jak rozmawia). Spisałam go z telewizji, bo w książkach go nie ma (przynajmniej w polskich wydaniach). Wychodzi ok.30 sztuk. Oto przepis:

Nastawić piekarnik na 1800 C. Zanim się nagrzeje, ciasto będzie gotowe. Potrzeba:

200g mielonych migdałów (ja kupuję gotową mąkę migdałową),

200g miałkiego cukru (ale nie pudru),

2 białka,

kardamon (najlepiej rozetrzeć nasiona w moździerzu, ale można też użyć mielonego),

obrane migdały ok.30 sztuk (ostatnio kupuję już gotowe blanszowane, nie są tak dobre, ale jest szybciej),

ewentualnie woda różana (kiedyś udało mi się kupić, pięknie pachnie)

Migdały, cukier, kardamon i białka wymieszać rękoma w misce. Ciasto będzie mokre i ciężkie. Oblać dłonie odrobiną wody różanej i lepić kuleczki wielkości orzecha włoskiego. Układać na blasze, niezbyt blisko, bo się trochę rozleją. W każdą kulkę lekko wcisnąć migdał i do piekarnika na 15 minut. Muszą być złociste i tylko trochę miękkie (dotknąć paluszkiem:-).

Przed pieczeniem:

I po:


Tanie to to nie jest, ale pociesza wspaniale:)

1 , 2
 
Zakładki:
Jeśli podobają Ci się moje prace i chciałabyś mieć podobną, napisz do mnie
Kontakt
Moja galeria
Moje albumy
Odwiedzam
Wszystkie przedstawione modele są mojego autorstwa i nie zezwalam na ich kopiowanie bez mojej zgody.
Wszystkie zdjęcia są mojego autorstwa i nie zgadzam się na kopiowanie i umieszczanie ich na innych stronach bez mojej zgody.


Tu kupisz moje prace:

rękodzieło i handmade - ArtMadam



















    free counters

    statystyka
    Toplista Decoupage

    HAND MADE - Rękodzieło